-Wat hebben deze in overeenkomst? (Voor coach zou u ook psycholoog en voor preister zou u vertrouwenspersoon mogen invullen.) De vergelijking TAXI en COACH is echter “leuker”. Immers een COACH is het Engelse woord voor een KOETS of RIJTUIG.
-In het geval van de TAXI CHAUFFEUR stapt u in zijn wagen, in geval van de PRIESTER stapt u in zijn biechthokje en bij de COACH stap je in zijn rijtuig … ? -Hier gaat de vergelijking scheef hoor ik u zeggen.
-Niet geheel: De TAXI brengt u van A naar B – Evenzo de COACH brengt u van A naar B. – B is waar de coachee wil uitkomen, waar hij wil zijn…. WIE hij wil zijn. –
-Is de PRIESTER hier dan wel op zijn plaats? Immers de PRIESTER brengt u niet van A naar B. In het biechthokje word van u verwacht dat u uw zonden opbiecht.
-De TAXI is een besloten ruimte en het BIECHTHOKJE is een besloten ruimte. Waar blijft de KOETS in deze.
-Misschien is het moment gekomen dat ik mijn stelling verder aan u toelicht. De persoon, laten we hem of haar in deze context “PASSAGIER” noemen. De passagier stapt in de TAXI en laat zich vervoeren naar zijn eindbestemming. Hij ontmoet de taxichauffeur, heeft de gelegenheid een praatje te maken/ zijn verhaal te doen, stapt op de plaats van bestemming weer uit, rekent hij af en daar stopt de relatie chauffeur-cliënt.
Er zit een redelijke kans in dat u elkaar nooit meer tegenkomt. Dit schept tevens een “veiligheid” betreffende hetgeen u met de ander hebt gedeeld.
TAXI PRAATJE -Denk hierbij ook aan de kracht van het televisieprogramma TAXI waarbij destijds acteur Maarten Spanjer, vermomt als taxichauffeur een praatje aan knoopte met zijn passagiers. Mooie en intieme verhalen werden met hem gedeeld. U stapt in… doet uw verhaal…..en stapt weer uit.
SAMEN OP REIS GAAN -Bij de COACH stap je in… we gaan samen op reis (de denkbeeldige koets) … bij je einddoel stap je uit. Het kan een korte reis zijn (een 1-malig gesprek) of een lange(re) reis afhankelijk van de hulpvraag/ het einddoel van de coachee. Bij het bereikte doel stappen COACH en PASSAGIER uit en vervolgen ieder hun eigen weg.
De COACH werkt vanuit zijn “veilige” praktijkruimte, de PRIESTER vanuit zijn “veilige” biechthok, de chauffeur vanuit zijn “veilige” TAXI.
Een goede reis gewenst !
Geef een reactie