In deze blog geef ik een toelichting over het scheidingsproces via mediation en waarom mediation de voorkeur verdient.
Het doel van scheidingsmediation kan zijn het voorkomen van “oorlog”; de VECHTSCHEIDING. Scheiden is primair een emotionele zaak. Aanwezige kinderen hebben recht op een fatsoenlijke omgangsregeling.
Scheidingssignalen zijn er in ieder huwelijk. Scheidingssignalen geven aan dat het huwelijk uit evenwicht is. Indien de scheidingssignalen niet leiden tot betere communicatie kunnen deze leiden tot het einde van het huwelijk.
En dan komt de scheidingsmelding; de boodschap van de ene aan de andere partner dat hij of zij wil scheiden. Een spiegelbeeld van het huwelijksaanzoek.
Na de scheidingsmelding volgt de scheidings-aanvaardingstijd. In de aanvaarding, als de werkelijkheid doordringt, breken verschillende emoties door. Hierna volgt het scheidingsoverleg. (bij de mediator)
Een belangrijke voorwaarde voor mediation is dat partijen bereid zijn aan te schuiven en samen het gesprek aan te gaan. We hoeven het (nog) niet eens te zijn, Can we agree to disagree. Wel hebben partijen het doel er samen uit te komen. De mediator begeleidt het proces.
In deze setting blijf je in gesprek met elkaar. Het vuurtje wordt niet onnodig opgestookt. Er worden geen onnodige ongewenste interpretaties gemaakt. De mediator is neutraal en heeft geen belangen in de zaak. Niet anders dan dat jullie er samen goed uitkomen.
Naast overeenstemming over de eigen woning, de boedelverdeling en de alimentatie gaan jullie eerst overleggen over de zorg voor- en de positie van de kinderen.
Voor kinderen levert een scheiding een crisis op. Wat vanzelfsprekend was, verdwijnt. Kinderen scheiden mee. Ouders doen er goed aan een gezamenlijke scheidingsmelding aan de kinderen te doen. (het zogenaamde paraplugesprek) Wees hierin duidelijk naar de kinderen dat het hun schuld niet is dat jullie gaan scheiden en dat jullie er altijd voor hun zijn en dat ze van beide ouders mogen houden.
Na de gesprekken bij de mediator zijn jullie gekomen tot het opstellen van een ouderschapsplan en een convenant (scheidingsovereenkomst). Ik zeg altijd: “pas wanneer jullie beiden een goed gevoel hebben over de gemaakte afspraken zet je een handtekening”. (bij samenwoners stopt na ondertekening het proces, hun scheiding gaat niet via de rechtbank; bij geregistreerd partnerschap hangt het van de omstandigheden af of men via de rechtbank verder gaat)
De ondertekende documenten worden vervolgens naar de rechtbank gestuurd tezamen met een verzoekschrift tot echtscheiding. Zodra dit verzoekschrift is ingeschreven bij de rechtbank zijn jullie “financieel gescheiden”. Dit wordt tevens ingeschreven in het huwelijksgoederenregister.
Om de financiële scheiding te verduidelijken maak ik wel het volgende grapje: Stel dat je een staatslot hebt gekocht en er komt een prijs op van (laten we gek doen) 1 miljoen euro. Indien deze prijs valt voor het moment van inschrijving verzoekschrift dan moet je het bedrag met je partner delen. (het valt dan nog in de gemeenschap). Valt de prijs echter na de datum van inschrijving verzoekschrift dan mag je de prijs behouden. (jullie zijn dan immers financieel gescheiden.)
Kinderen vanaf 12 jaar hebben zogenaamd “hoorrecht” en krijgen een uitnodiging van de rechtbank om te verschijnen. Het is een recht, geen plicht. Het kind kan er ook vanaf zien.
Na circa 6 tot 8 weken doet de rechtbank uitspraak over jullie verzoek tot echtscheiding. De rechter geeft een beschikking af. Deze beschikking dient te worden ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand als aantekening op de huwelijksakte.
Partijen hebben gedurende 3 maanden het recht om tegen de beschikking van de rechtbank in beroep te gaan. Aangezien jullie beiden hebben besloten via mediation de scheiding te regelen en samen tot overeenstemming zijn gekomen over de voorwaarden van de scheiding kunnen we overgaan tot het ondertekenen van een zogenaamde “Akte van Berusting”. Hiermee geven jullie te kennen dat jullie berusten in de uitspraak van de rechtbank en dus niet in beroep zullen gaan.
De beschikking mét de Akte van Berusting wordt vervolgens ingeschreven in de Burgerlijke Stand. Hiermee is jullie huwelijk definitief geëindigd. Op dat moment zitten mijn werkzaamheden erop en sluit ik jullie dossier.
Goed scheiden betekent een behoorlijke afwikkeling van jullie relatie en een rechtvaardige en doelmatige afhandeling van de zakelijke aspecten.
Bij mediation hebben jullie het verloop van de echtscheiding zelf in handen.
Geef een reactie