Gaan samenwoner doe je omdat je verliefd bent, je leven wilt delen en samen gelukkig wilt zijn. Over het algemeen een “happy story”. En daar sluipt vaak een bepaalde naïviteit in… totdat er een kink in de kabel komt. Eén van de partners overlijdt of …. er is een besluit gevallen om het samenleven te beëindigen.
Samenwoners hebben niet de automatische rechten zoals die geregeld zijn voor gehuwden of geregistreerd partners. Dat kan voor de nodige verrassingen zorgen.
Hieronder benoem ik enkele belangrijke hoofdzaken om rekening mee moeten houden.
*PENSIOEN
-Bij samenwonen is er geen wettelijk recht op een deel van het ouderdomspensioen van je ex-partner als jullie uit elkaar gaan.
-Er is niet een automatisch recht op een nabestaandenpensioen bij overlijden.
Het is belangrijk dat je informeert bij je pensioenuitvoerder of er een regeling is voor ongehuwd samenwonenden en er voor zorgt dat je elkaar aanmeldt als partners.
*PARTNERALIMENTATIE
-Als een samenleving wordt beëindigd is er geen automatisch recht op een partneralimentatie.
*Note: stel dat je besloten hebt om minder te gaan werken vanwege de kinderen (eigen kinderen of kinderen uit een eerdere relatie). Voor jou betekent minder werken een lagere pensioenopbouw en een lager eigen inkomen. (of helemaal geen eigen inkomen meer) Bij beëindiging van het samenwonen bestaat er geen automatisch recht op compensatie van dit genomen verlies.
*OUDERLIJK GEZAG
-Ouderlijk gezag is het gezag van ouders over hun kinderen. Bij samenwoners heeft alleen de moeder (>18 jaar) automatisch ouderlijk gezag. Voor de vader is het dus NIET voldoende dat de vader het kind erkend heeft.
*Ouder zonder gezag
De ouder zonder gezag mag geen beslissingen nemen betreffende de opvoeding van de kinderen. Wel heeft hij recht tot omgang met de kinderen en het recht om geïnformeerd te worden. Bij belangrijke beslissingen wordt zijn mening gevraagd. De ouder met gezag beslist uiteindelijk.
-Naast het kind te erkennen dient de vader het gezag aan te vragen. Hiervoor moeten jullie samen(!) een verzoek indienen bij de griffier van de rechtbank. www.rechtspraak.nl
*Note: helaas wordt dit nog regelmatig vergeten en kan dit bij een minder soepele beëindiging van het samenwonen insteek zijn van de nodige discussies. (ruzie over het gezag)
*KINDERALIMENTATIE
-Voor de kinderalimentatie maakt het niet uit of er wel of niet sprake is van gezamenlijk gezag.
Indien het kind erkend is door de ouder bestaat er onderhoudsplicht voor het kind.
*Let wel : dit geldt ook indien de ouder/ verwekker geen contact en/of omgang heeft met het kind.
*KOOPWONING
Is jullie “gezamenlijke” woning eigendom van één van de partners dan bestaat er bij beëindiging geen automatisch recht op een deel van de overwaarde. Ook indien je geld hebt gestoken in de “gezamenlijke” woning bestaat er in principe geen vergoedingsrecht.
*NALATENSCHAP
Bij overlijden krijgt de familie (van de overledene) recht op de helft van de gezamenlijke bezittingen. (Meubels, geld etc.) Indien er kinderen zijn uit een eerdere relatie kunnen ook zij hun deel opeisen. Daarnaast ziet een instantie als de belastingdienst jullie niet als (fiscale) partners voor het lagere erfbelastingtarief.
*SPAARGELD
Ook als je samen spaart is er geen “ons” geld. Bij overlijden kan de familie recht claimen op de helft van het spaargeld.
*EEN EIGEN BEDRIJF
Er is geen recht op een eventuele waardegroei in het bedrijf van jouw partner. Daartegenover kunnen eventuele schuldeisers niet reclameren bij de partner.
Gekscherend wordt wel eens gezegd over samenwoners: zie het als wonen als “studiegenoten” … je deelt de voordeur, verder niets!
*TIP: Zorg dat je op tijd zaken gaat regelen met betrekking tot jullie samenwonen. Het is op zeker moment gewoon verstandig een goed samenlevingscontract (en testament) op te laten stellen bij een notaris.
Geef een reactie