“Ik verschijn niet aan tafel om het ouderschapsplan te bespreken voordat het ouderlijk gezag is geregeld” zegt de meneer geagiteerd tegen mij. Het komt nog steeds voor dat ouders die samenwonen vergeten om het gezamenlijk gezag te regelen. Ik heb mijn zoon of dochter toch erkend, dus…
De gebiedsteam-medewerker die ik deze week spreek laat een zucht van verlichting als we het hebben over de nieuwe regeling “gezamenlijk gezag door erkenning” die op 1 januari 2023 is ingegaan. Het kan voor hulpverleners (en de mediator) soms frustrerend zijn indien het gesprek over de kinderen door het thema GEZAG wordt belemmerd. Immers gehuwden en “partnerschappers” krijgen (wel) automatisch het gezamenlijk gezag.
AANVRAGEN GEZAG
Aanvragen van het gezamenlijk gezag is online binnen 10 minuten geregeld. Enkele weken geleden kreeg ik, terwijl ik de koffiekopjes nog aan het opruimen was, het bericht “ouderlijk gezag is geregeld, een kleine moeite”. Deze ouders regelden het gelijk. Site: https://www.rechtspraak.nl/Onderwerpen/gezag/
Iedereen in Nederland die jonger is dan 18 jaar staat onder gezag. Dit betekent dat zij sommige beslissingen niet zelfstandig mogen maken en dat de ouders (in het algemeen) aansprakelijk zijn. Gezamenlijk gezag houdt ook in dat beide ouders zeggenschap hebben. Bijvoorbeeld over de school waar het kind wordt ingeschreven.
UITVECHTEN IN DE RECHTBANK
De strijd die soms losbarst indien ouders het niet eens worden over het gezamenlijk gezag (gehuwden en “partnerschappers” krijgen automatisch het gezamenlijk gezag) wordt aansluitend in de rechtbank uitgevochten. Menig rechter zal vervolgens oordelen dat “gezamenlijk gezag een goed vertrekpunt is voor gelijkwaardig ouderschap”. Partijen zijn dan reeds enige tijd verder en de verhouding tussen ouders is er vaak niet beter op geworden. U begrijpt de zucht van verlichting dat er nu vanaf 1 januari 2023 eindelijk een definitieve regeling is gekomen.
SCHRIJNENDE GEZINSITUATIES
Ouderlijk gezag betekend ook verantwoordelijkheid nemen. Ouders die zich verwijtbaar misdragen tegenover hun kind, kunnen uit het ouderlijk gezag ontzet worden. Bij “ongeschiktheid of onmacht” kan de rechter beslissen het ouderlijk gezag op te heffen. Het gaat dan echter om schrijnende gezinssituaties, bijvoorbeeld indien ouders niet in staat zijn om de verantwoordelijkheid voor het kind te dragen of het kind ernstig in zijn of haar ontwikkeling wordt bedreigd.
EENVOUD
Gezamenlijk gezag is een goed vertrekpunt voor gelijkwaardig ouderschap.
Voor samenwoners is het nu een stuk eenvoudiger (en gelijkwaardiger) geregeld.
P.S. voor een kind erkend voor 1 januari 2023 dient nog steeds gezamenlijk gezag te worden aangevraagd.
Geef een reactie