Een goed huwelijk begint met mediation.
Dit klinkt niet erg romantisch maar is dit in feite wel.
Het is prettig en zinvol (!) om met elkaar te spreken over de wijze waarop je het huwelijk (of samenwonen) wilt vormgeven. Het is goed om vooraf stil te staan bij wat je wel en niet van elkaar verwacht. Praten over de verdeling van arbeid en zorg. Ben je bijvoorbeeld een spaarder of spender?
Wil je regelmatig uitgaan met vrienden of vriendinnen of is je verwachting dat je alles samen gaat doen?
Is er een kinderwens en zo ja, op welke termijn? Als er kinderen komen verandert de relatie.
Wie gaat voor de kinderen zorgen, hoe ben je dat van huis uit gewend? Hoe worden de taken verdeeld?
Premarital mediation (gezien als preventieve mediation) als middel om je relatie vanaf het begin een betere basis te geven. Op het moment dat je op je “roze wolk” zit (en dat gun ik jullie van harte) denk je vooral dat jullie liefde alles overwint.
Echter jullie zijn tevens twee autonome personen die een samen nodig hebben en ook een eigen “ruimte” nodig hebben. De (kleine) verschillen tussen jullie als persoon worden in het huwelijk steeds zichtbaarder . Als grapje heb ik het regelmatig over “het dopje van de tandpasta”. De eerste irritatie. Een huwelijk wordt gesmeed tussen twee autonome personen met hun eigen karakter en eigenaardigheden waar we om kunnen lachen en ons soms aan kunnen ergeren.
Een goede en open communicatie is van “levensbelang” in een goed huwelijk.
In jullie premarital mediation krijgt dit de volle aandacht.
We beginnen de mediation met een inventarisatie van de relatie over bijvoorbeeld jullie gezinnen van herkomst, hoe jullie elkaar ontmoet hebben, hoe je huidige leven en relatie er nu uitziet.
Wat de reden is om nu met elkaar te willen trouwen en wat het belangrijkste is wat jullie met het huwelijk willen creëren.
Vervolgens wordt gekeken naar de wijze waarop jullie met elkaar communiceren. Kunnen jullie vaardigheden ontwikkelen om mogelijke conflicterende verwachtingen, zienswijzen en belangen te signaleren en te benoemen. De basis voor een mogelijke echtscheiding wordt grotendeels gevormd door een (zeer) gebrekkige communicatie tussen de partners.
Hoe gaan jullie om met je eigen verlangens, behoeften, wensen, zorgen en belangen binnen de relatie. Hoe spreek je die goed naar elkaar uit.
In de zakelijke fase wordt geïnventariseerd wat er in de huidige situatie is aan bezittingen en schulden, welk werk er wordt gedaan, wat het inkomen is en wat de lopende verplichtingen zijn. Aan de hand hiervan wordt besproken hoe de situatie voor ieder tijdens het huwelijk moet worden.
De taakverdeling, het ouderschap, werk en inkomen, financiën, onderhoud van de relatie, eventuele huwelijkse voorwaarden en hoe om te gaan met onvoorziene omstandigheden (ziekte, werkloosheid, etc.).
Gemaakte afspraken kunnen worden vastgelegd in een schriftelijk document , de “considerans” genoemd. Deze considerans kan indien gewenst vastgelegd worden in een notariële akte met name indien hier huwelijkse voorwaarden uit voort vloeien.
