Ouders willen in het ouderschapsplan soms een artikel op laten nemen met betrekking tot het plaatsen van foto’s (van hun kinderen) op de social media. Als hoofdregel kunnen we zeggen dat kinderen daarin net zoveel recht hebben op privacy als volwassenen. Hoe kan je hier als ouder op een verantwoorde wijze mee om gaan.
ONGEGENEERD JE KIND LATEN ZIEN
Als ik er op ga letten zie ik kinderen “ongewenst” vaak voorbij komen op televisie. We liggen in een stuip als we naar “lachen om homevideo’s” kijken. Kinderen die struikelen, vallen, met hun gezicht in de pudding neerploffen, zwembad scenes etc. Reality televisie en vloggers die hun leven -en hun kinderen- ongenuanceerd delen met de wereld en hier geld aan verdienen.
TOESTEMMING NODIG
Voor het plaatsen van foto’s van je kinderen op social media dien je eigenlijk vooraf toestemming te vragen aan de andere ouder. Dit is gebaseerd op het gezamenlijk gezag dat jullie als ouders hebben. Het belang van het kind weegt zwaarder dan het belang van de ouder. Geplaatste foto’s kunnen immers door iedereen worden overgenomen en gebruikt. Denk ook aan bedrijven die foto’s kunnen gebruiken als advertentie materiaal. Staat de foto van je pasgeboren kind ineens in een advertentie over babyspullen.
DE DIA AVOND
Voordat Social Media bestond kwamen de “beschaamde” foto’s voorbij in het jaarlijkse dia avondje bij mijn ouders thuis. De tijd van dia projector en het scherm dat werd opgehesen waarop geprojecteerd werd. Altijd een vermakelijk schouwspel. Mijn vader had eens alle bakken gevuld met dia’s laten vallen en willekeurig van de grond af hervuld. Zo zat je samen met je broer achterhuis -spijkerbroek met brede pijpen- en mijn moeder nog pikzwart haar en vervolgens een dia in de sneeuw, of mijn moeder achter de rollator. Je wist nooit in welk tijdperk de volgende dia je bracht. Uiteraard die dia van mijn jongste broer naast de caravan die voor het eerst zelfstandig een plasje kon doen. Dat moest vereeuwigd worden voor het nageslacht. Redelijk onschuldig nog en geprojecteerd in besloten kring..
ANDERMANS KINDEREN
Hoe zit dat met foto’s van andermans kinderen of foto’s van aanwezigen op een besloten feestje, schoolreisje, op school etc. Voor plaatsing op social media dien je toestemming te hebben en toestemming te vragen aan betrokkenen! Weer het privacy recht. Het kunnen foto’s betreffen die je in je latere leven liever niet tegenkomt bij dat belangrijke sollicitatiegesprek. (het onstuimige studentenfeestje:-)
EEN EXTRA CHECK
De meeste ouders plaatsen foto’s van hun kinderen omdat ze trots zijn op hun kinderen of om familie en vrienden op de hoogte te houden. Niets mis mee. En toch nog een keer checken wat voor foto je er op zet. Misschien kun je ze beter gewoon in de groepsapp delen. Vindt mijn kind dit later ook nog leuk om terug te zien:-) Foto’s blijven in principe tot de eeuwigheid op het internet rondspoken.
Wiebe van Houten
Geef een reactie