In de vakantie tijd zijn we volop aan het “ankeren” (vakantie herinneringen aan het vastleggen)
Een anker kennen we uit de scheepvaart. We gooien het anker uit om het schip vast te leggen op een bepaalde plaats. In de bijbel wordt het anker metaforisch gebruikt voor mensen die behoefte hebben aan houvast. Als tatoeage wordt het anker soms gecombineerd met een kompas. Je hebt je koers gezet. Daarnaast wordt het anker gebruikt door bijvoorbeeld kerken ((kerk in Zevenhuizen) en verzekeringsmaatschappijen.
MUZIEK ALS ANKER
In de beschrijving zoals ik het anker in dit artikel bedoel gaat het over een anker als een externe prikkel die gekoppeld is aan een interne stemming. Mensen die mijn schrijfsels volgen herinneren zich vast nog de december uitgave:-) Een muziekstuk laten horen waar je een mooie herinnering aan hebt of geëmotioneerd door raakt. En het maakt dan niet uit of dat Jannes is of Mozart. Het is jouw herinnering en jouw emotie.. jouw anker. Muziek de externe prikkel; Emotie de interne stemming.
Iedereen ankert bewust of onbewust. In onze vakanties worden vaak de nodige ankers gelegd met de gevoelens die we ervaren tijdens deze vakanties. “Herinner je nog die vakantie.. en we stonden daar en daar ..” en daar is dat (vakantie)gevoel weer even. Of de herinnering bij de geur van vers gemaaid gras.
GEUR, SMAAK, KLANKEN, WOORDEN, KLEUREN, LICHAAMSGEVOELENS
We ankeren dus onder andere via geur, smaak, klanken, woorden, kleuren en lichaamsgevoelens. Henk Westbroek (Het Goede Doel) beschrijft het zo mooi in het lied IN HET LEVEN: “Maar net als ik je uit m’n hoofd heb weggedacht, Ontmoet ik iemand die op jouw manier lacht, En als ik zomaar ergens een broodje eet, Ruik ik ineens weer de geur weer van je lichaamszweet”
NEGATIEVE ANKERS
Naast positieve ankers leggen we ook negatieve ankers aan. Neem als voorbeeld iemand die in zijn kinderjaren gepest is. De zintuigelijke ervaring die hij daar heeft opgedaan zit geankerd in zijn lichaam waar het gevoelens en emoties vasthoudt. Het betreft hier duidelijk een negatief anker. Wanneer de persoon een vergelijkbare zintuigelijke ervaring meemaakt wordt het anker in al zijn hevigheid geraakt en de bijbehorende emoties geactiveerd. Meermaals in heftige soms onbeheersbare reacties.
HET ANKER LICHTEN
Een anker kunnen we lichten, opdat het schip weer verder kan varen. Negatieve ankers kunnen ook “gelicht” worden. Bijvoorbeeld door een zintuigelijke ervaring die bij een goed gevoel hoort te koppelen aan een minder goed gevoel. Het negatieve anker wordt zwakker of kan zelfs verdwijnen. Therapeutisch Ankeren (NLP en hypnotherapie). Ook EMDR, cognitieve – en narratieve therapie kunnen helpen het negatieve anker te “lichten”/ te vervangen.
Voor u de wens vooral veel positieve ankers vast te leggen in uw vakantie. Met mooie vergezichten, heerlijk eten, geurige landschappen, mooie klanken en lieve woorden. En straks in de donkere tijden weer lekker nagenieten van al die positieve vakantie-ankers:-)
Geef een reactie